Hop en gerst veredeld de geschiedenis van bier in en rond Middelburg 1800 – 2000: over bierbrouwerijen, bierhandel en biercultuur

Hop en gerst veredeld

Recensie

Ha, onze Nederlandse vrienden hebben het eindelijk ontdekt: brouwen in Nederland is meer én ouder dan dat handjevol pilsgiganten dat onze noorderburen rijk is!

 

We kregen een prachtig verzorgd boek in handen dat zopas werd uitgegeven door de stichting Bier in Zeeland. De Nederlanders hébben wat met stichtingen, maar als je ’t ons vraagt: van dit slag mogen er nog heel wat komen! In chronologische volgorde wordt de geschiedenis van Zeeland en bier uit de doeken gedaan. Wat ons hier wel verwondert is dat er aan de periode voor 1800 weinig of geen aandacht besteed wordt. We kunnen ons niet ontdoen van het gevoel dat er daarvoor toch ook moet gebrouwen zijn? Misschien is dat al te boek gesteld, of vormt het het onderwerp voor een volgend werk. Laat het ons hopen !

 

In deel A komen drie periodes aan bod: 1800-1870, 1870-1917 en de periode na 1917.

Hierin vinden we eerder algemene stromingen, wetgeving en andere zaken die hun invloed op het brouwen en drinken uitoefenden.

In deel B gaat het een andere richting uit: vooreerst komen de eigenlijke brouwerijen aan bod. Vervolgens bespreken de auteurs de brouwerijen die actief waren op de Zeelandse markt in de periode van 1800 tot 1917. En zoals bij ons hoeven dat inderdaad niet steeds dezelfden te zijn.

Interessant is het derde hoofdstuk van deel B, iets waar in onze bierboeken amper aandacht aan besteed wordt: de bierhandelaren, in dit geval meer bepaald de Middelburgse.

 

Tot slot wordt verwezen naar de nieuwe biercultuur die ook in Zeeland volop de kop opsteekt en waarvan we hier kort maar optimistisch kunnen zeggen dat het aantal brouwerijen weer toeneemt.  

Foto’s uit de oude doos, flessen, etiketten, reclame: het komt allemaal aan bod. Een zeer verzorgde uitgave, het mag en moet herhaald worden, die ook op uw boekenplank niet zou misstaan !

 

Hans Bombeke

 

Boeken